Sağlık
Sağlık

Burun tıkanıklığı nasıl açılır?

Kış aylarında hepimizin yaşadığı rutin bir rahatsızlık olan burun tıkanıklığı, bazı kişilerde farklı alerjik reaksiyonlara bağlı olarak yılın her zamanında ortaya çıkabiliyor.

Burun tıkanıklığı neden olur?

Nazal konjesyon olarak da bilinen burun tıkanıklığı, burnumuzun içerisinde bulunan hava kanallarının bir şekilde kapanma ya da daralma durumudur. Bu tıkanıklık genel olarak hava kanalındaki damarlarda oluşan ödem kaynaklıdır. Elbette burnumuzun tamamen tıkanma gibi bir durumu söz konusu değildir ancak geçen hava o kadar azdır ve oluşan basınç o kadar fazladır ki sanki gerçekten de burnumuza bir şey sokmuşlar da tıkamışlar gibi hissederiz.

Burun tıkanıklığının en yaygın görülen nedenlerinden bir tanesi grip kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Diğer bir neden ise mevsimsel, dış etken kaynaklı ya da kişiye özel olarak oluşan alerjik reaksiyonlardır. Kirli hava, sigara dumanı, farklı kimyasal maddeler de alerjik olmayan rinosünizit geliştirerek burnumuzu tıkayabilir. 

Burun tıkanıklığı açma yolları

Burun masajı:

Burun tıkanıklığı durumunda genel olarak sinüsler ve burun eti şişmiş vaziyettedir. Bu durumda iltihaplanma azalmış olsa bile tıkanıklık sürebilir. Bu nedenle elinize bir miktar nane yağı alın ve burnunuza masaj yapın. Burnunuz merkez olmak üzere çevresine, elmacık kemiklerinize ve alnınıza hafifçe masaj yaparak derin derin nefes alırsanız burun tıkanıklığınızın büyük oranda hafiflediğini göreceksiniz. 

Zeytinyağı:

Antik çağlardan beri şifa amaçlı kullanılan zeytinyağını düzenli olarak tüketirseniz bağışıklık sisteminiz güçlenir ve bu tür enfeksiyonları daha kolay atlatırsınız. Zeytinyağının az bilinen diğer bir özelliği ise burna damlatılabilir olduğudur. Gece yatmadan önce burun deliklerinize birer damla zeytinyağı damlatırsanız hem daha kolay nefes alırsınız hem de zeytinyağının antibakteriyel, antiviral ve antimikrobiyal yapısı iltihaplarınızı çözer. Çok az damlatmaya dikkat edin. 

Nane yağı: 

Nane yağı hem keskin kokusu hem de antiviral ve antibakteriyel özellikleri sayesinde burun tıkanıklığının en büyük düşmanıdır. Gün içerisinde ara sıra nane yağı koklarsanız sert kokusu sayesinde burnunuzun açıldığını fark edeceksiniz. Eğer burun tıkanıklığınız iltihaplanma kaynaklıysa burnunuza birer damla nane yağı damlatmanız da biraz acısa bile burnunuzu açacaktır. 

Tuzlu su:

Burun tıkanıklığının pelerinsiz savaşçısı hepimizin bildiği gibi tuzlu sudur. Eczanelerden hazır deniz suyu alabileceğiniz gibi evde bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek kendiniz de yapabilirsiniz. Gün içinde birkaç kez burnunuzu bu tuzlu su ile temizlerseniz hem iltihaplanma azalır hem de burnunuz açılır.

Lavanta:

Lavanta da içerisindeki antiviral, antiseptik ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle burun tıkanıklığına iyi gelmektedir. Kuru ya da taze lavantaları bir kapta kaynamakta suya atın ve on dakika daha kaynatın. Lavantaları içinden çıkardıktan sonra kalan su ile burnunuzu yıkadığınız zaman hem iltihaplanmanın azaldığını hem de burnunuzun açıldığını göreceksiniz. 

Zencefil çayı:

Taze zencefil ya da zencefil tozu kullanarak yapacağınız çay mukozayı gevşetecek ve burnunuzdaki hava kanallarının açılmasını sağlayacaktır. Zencefil çayını hem içebilir hem de ılık haliyle burnunuzu yıkayabilirsiniz. 

Elma sirkesi:

Hayır bunu burnunuza çekmiyorsunuz. Bir bardak ılık suya eklediğiniz bir yemek kaşığı sirkeyi, dilerseniz içine bal da ekleyerek hasta olduğunuz süre boyunca için. Böylece hem mukus incelecek hem de bakteriler yok edilecek. Sirkeyi biraz daha fazla ekleyerek hazırladığınız karışımla gargara yapmanız da mümkün.

Buhar:

Burun tıkanıklığına karşı en az tuzlu su kadar etkili diğer bir yöntem de buhar solumaktır. Kaynamış suyu büyük bir kaba alın. Dilerseniz içine nane yağı ya da lavanta yağı ekleyebilirsiniz. Daha sonra başınızı bir havlu ile örterek eğilin bu kabın üstüne ve hala tütmekte olan buharını derin derin soluyun. Dakikalar içerisinde burun tıkanıklığınızın azaldığını hissedeceksiniz. 

KAYNAK: WEBTEKNO

Bu içeriğe bir emoji bırak!

İlgili Yazılar